Expo In Memoriam Chris Derksen

Uitnodiging Expo IM Chris Derksen

De meesterwerken van Chris Derksen nu in het gemeentehuis van Heeze - Leende

 

 
Ruimte voor de meesterwerken van Chris Derksen in het gemeentehuis van Heeze - LeendeVan 1 tot 16 juni is verlengd tot 28 juni 2019!

Een in memoriam tentoonstelling ter nagedachtenis aan Chris Derksen, Beeldhouwer, Graficus en Schilder. Hij overleed op 26 augustus 2018. 
De genodigden krijgen een necrologie met een typering van hem als kunstenaar, zijn ontwikkeling en levensloop en wat anekdotes. Dat alles gelardeerd met foto’s van zijn oeuvre.
 
Chris Derksen was één van de meest veelzijdige kunstenaars hier in Heeze - Leende. Hij werd negentig jaar oud. En was vrijwel tot op het laatst actief en betrokken. Een aantal van zijn bronzen sculpturen en cortenstaal beelden geven het Schildersdorp Heeze extra elan in de openbare ruimte.
Zijn karakteristieke houtsneden, schilderijen en beelden zijn via diverse galerieën in omloop gebracht. 
 
Hij was in 2001 één van de oprichters van Kunstkring Eymerick in Heeze – Leende. Inmiddels uitgegroeid tot 95 leden met eigen ateliers in de oude Brandweerkazerne naast het gemeentehuis. 
 
Na de verkoop van zijn bouwbedrijf  kon Chris zich volledig wijden aan de kunst. Hij studeerde beeldhouwen aan de kunstacademie van Turnhout Kreeg daar de gouden stadsmedaille voor de kwaliteit van zijn werk. Vervolgens studeerde hij verder aan de Kunstacademie in Arendonk om zich  te bekwamen in tekenen en schilderen. Vanaf dat moment heeft hij aan vele groeps- en solotentoonstellingen deelgenomen. Hij was medeoprichter van diverse kunstenaarscollectieven, zoals: van Perron I - een kunstenaarscollectief van afgestudeerden van de academie van Arendonk; lid van de kunstkring Kosmos te Lommel; de Velderkring; en de Koninklijke Limburgse Federatie voor Beeldende Kunst te Genk; en medeoprichter en later(ere) bestuurslid van Kunstkring Eymerick te Heeze. 
 
Zijn kunstenaarschap ontwikkelde zich letterlijk en figuurlijk in alle richtingen. Zo maakte hij van jongs af aan beeldjes van hout. Later als aannemer zag hij in veel afval  een kunstwerk. Hij laste, sneed, maakte collages en abstracte figuren. Veel daarvan stond tot voor kort nog in zijn beeldentuin. Voor zijn houtsneden gebruikte hij geleefd hout, waarvan hij zei: “Waar littekens op zitten die ik mee laat spelen in de compositie”. Dat uitte zich in afdrukkendie een heel eigen signatuur laten zien. Geabstraheerde weergaven van de werkelijkheid, wat inherent is aan de grove techniek van het hakken in hout. En juist dat abstraheren vormt de verbindende schakel met zijn andere werk, beeldhouwkunst en schilderkunst. Daarover was hij overigens heel duidelijk: “Tekenen is het begin van alles”.
 
Zijn favoriete onderwerpen zijn vrouwelijke naakten, landschappen en bloemstillevens. De subtiele lijnvoering, de trefzekere tekening maken zijn houtsneden tot juweeltjes met mooie frisse kleuren. Zijn abstracte schilderijen zijn daarentegen veelal in aardkleuren uitgevoerd. 
 
De twee zoons van Chris, Theo en Mark hebben de afgelopen maanden veel werk verzet samen met een werkgroep van de door hun vader opgerichte Kunstkring Eymerick om de in memoriam tentoonstelling op te zetten.
Vrijwel alle beelden, bronzen, houtsneden en schilderijen uit zijn atelier en beeldentuin zijn nu te bezichtigen in het gemeentehuis en de gemeentetuin van Heeze - Leende.
Met name de beelden zijn onderhanden genomen om ze opnieuw presentabel te maken. De bronzen zijn schoongemaakt  daarna ingebrand en in de bijenwas gezet en aansluitend geborsteld. De bijenwas komt uit de tuin van Chris zelf geleverd door de bijen van zijn broer Bennie Derksen. 
De bronzen zijn inmiddels weer een lust voor de ogen. Chris zal ze vanaf zijn ‘Olympus’ hier boven zeker opnieuw bewonderen.

 
De tentoonstelling wordt zaterdag 1 juni om 14.00 uur door burgemeester Paul Verhoeven geopend.
 
Het gemeentehuis  van Heeze – Leende wordt extra opengesteld voor deze tentoonstelling.
Zaterdag   1 juni 13.30 - 18.00 uur,
Zondag     2 juni  van  10.00 – 18.00 uur en
Zaterdag 15 juni 10.00 -18.00 uur
Verder door de week van 9.00 – 17.00 uur
 
Veel kunstliefhebbers zijn in de loop der jaren bij hem op bezoek geweest in zijn atelier en beeldentuin aan de Euvelwegen tussen Heeze en Sterksel.
In deze tentoonstelling worden veel van zijn bronzen sculpturen getoond in de hal van het gemeentehuis en  een belangrijk deel van zijn schilderijen en houtsneden in de gangen. Buiten zijn een paar grote bronzen sculpturen en cortenstaal beelden te bewonderen.
Een groot aantal van deze werken zijn te koop. De opbrengst gaat voor 50% naar een goed, nader te bepalen doel en voor 50% naar Kunstkring Eymerick voor het nieuw in te richten atelier in de Veldschuur in het voorterrein van Kasteel Heeze.
 
Er is een necrologie samengesteld in de vorm van een boekje en er worden rondleidingen gehouden door zijn zonen en vrienden.
 
Zie ook: www.chrisderksen.nlDe meesterwerken van Chris Derksen waren te zien in Gemeentehuis H- L

Hier een impressie van de opening van de in memoriam expositie over Chris Derksen
Klik op:
https://youtu.be/zfLQmYzGHs8
 

Sculpturen van Chris Derksen

Een 13-tal sculpturen van Chris Derksen zijn tot 21 juli nog te zien in Galerie de Ruimte, Molenstraat 2 te Geldrop


Foto Chris

Voorzitter
Sjaak van Galen
Pieter Theeuwenlaan 10
5591EJ Heeze
info@kunstkringeymerick.nl
Penningmeester
José Wouters
Kruis 24
5591LA Heeze
Secretariaat
Lenie van den Akker
Bovenland 8
5663 HP Geldrop
Kamer van Koophandel
nr. 17158658
Bankrekening
NL41RABO0159794498
tnv Kunstkring Heeze-Leende-Sterksel


© 2023 Copyright Kunstkring Eymerick | Contactgegevens